• Product
  • Suppliers
  • Manufacturers
  • Solutions
  • Free tools
  • Knowledges
  • Experts
  • Communities
Search


Реакция на якор в алтернатори

Encyclopedia
Encyclopedia
Поле: Енциклопедия
0
China

Определение реакции якоря

Реакция якоря в альтернаторе определяется как влияние магнитного поля якоря на основное магнитное поле альтернатора или синхронного генератора.

8bc6e6c8d55ff075ee81595c59e65da3.jpeg

 Взаимодействие магнитных полей

Когда якорь несет ток, его магнитное поле взаимодействует с основным полем, вызывая либо искажение (перекрестное намагничивание), либо уменьшение (размагничивание) потока основного поля.

Влияние коэффициента мощности

При единичном коэффициенте мощности угол между током якоря I и индуцированным ЭДС E равен нулю. Это означает, что ток якоря и индуцированное ЭДС находятся в одной фазе. Однако теоретически известно, что ЭДС, индуцируемое в якоре, обусловлено изменением основного магнитного потока, связанного с проводниками якоря.

Так как поле возбуждается постоянным током, основной магнитный поток остается постоянным относительно магнитов поля, но он будет переменным относительно якоря, так как существует относительное движение между полем и якорем в альтернаторе. Если основной магнитный поток альтернатора относительно якоря можно представить как

Тогда индуцированное ЭДС E в якоре пропорционально dφf/dt.

c019e1efa19f41ea6921bc30b20dede0.jpeg 

Из этих уравнений (1) и (2) следует, что угол между φf и индуцированным ЭДС E будет 90o.

b788cc912e6cdf9dce8fb47fec514776.jpeg

Теперь, поток якоря φa пропорционален току якоря I. Следовательно, поток якоря φa находится в одной фазе с током якоря I.

Снова при единичном электрическом коэффициенте мощности I и E находятся в одной фазе. Поэтому при единичном коэффициенте мощности φa находится в фазе с E. В этом случае поток якоря находится в фазе с индуцированным ЭДС E, а поток поля находится в квадратуре с E. Следовательно, поток якоря φa находится в квадратуре с основным потоком поля φf.

Так как эти два потока перпендикулярны друг другу, реакция якоря альтернатора при единичном коэффициенте мощности является чисто искажающей или перекрестно-намагничивающей.

Поскольку поток якоря толкает основной поток поля перпендикулярно, распределение основного потока под полюсом не остается равномерным. Плотность потока под отстающими полюсными концами увеличивается, а под опережающими — уменьшается.

Отстающие и опережающие нагрузки

При опережающем коэффициенте мощности ток якоря "I" опережает индуцированное ЭДС E на угол 90o. Снова, мы показали, что поток поля φf опережает индуцированное ЭДС E на 90o.

Снова, поток якоря φa пропорционален току якоря I. Следовательно, φa находится в фазе с I. Следовательно, поток якоря φa также опережает E на 90o, так как I опережает E на 90o.

Так как в этом случае и поток якоря, и поток поля опережают индуцированное ЭДС E на 90o, можно сказать, что поток поля и поток якоря направлены в одном направлении. Следовательно, результирующий поток является простой арифметической суммой потока поля и потока якоря. Следовательно, в конце концов, можно сказать, что реакция якоря альтернатора при чисто опережающем электрическом коэффициенте мощности является намагничивающего типа.

Эффект единичного коэффициента мощности

  • Поток реакции якоря имеет постоянную величину и вращается с синхронной скоростью.

  • Реакция якоря является перекрестно-намагничивающей, когда генератор питает нагрузку при единичном коэффициенте мощности.

  • Когда генератор питает нагрузку при опережающем коэффициенте мощности, реакция якоря частично размагничивает и частично перекрестно-намагничивает.

  • Когда генератор питает нагрузку при опережающем коэффициенте мощности, реакция якоря частично намагничивает и частично перекрестно-намагничивает.

  • Поток якоря действует независимо от основного потока поля.

Дайте бакшиш и поощрете автора
Препоръчано
Разбиране на вариациите на ректификаторите и трансформаторите за напрежение
Разбиране на вариациите на ректификаторите и трансформаторите за напрежение
Разлики между правоъгълни трансформатори и електропреобразувателни трансформаториПравоъгълните трансформатори и електропреобразувателните трансформатори са част от семейството на трансформаторите, но те се различават фундаментално по приложение и функционални характеристики. Трансформаторите, обикновено видими на електрическите стълбове, са типично електропреобразувателни трансформатори, докато тези, които доставят електролизни клетки или оборудване за гальванично покриване в заводи, обикновено
Echo
10/27/2025
Ръководство за изчисление на загубите в ядрото на SST трансформатор и оптимизация на обмотките
Ръководство за изчисление на загубите в ядрото на SST трансформатор и оптимизация на обмотките
Проектиране и изчисление на ядро на високочестотен трансформатор с изолация Влияние на характеристиките на материала: Материалът на ядрото показва различно поведение на загубите при различни температури, честоти и плътности на потока. Тези характеристики формират основата на общите загуби в ядрото и изискват точна информация за нелинейните свойства. Интерференция от разсеяно магнитно поле: Високочестотните разсеяни магнитни полета около обмотките могат да индуцират допълнителни загуби в ядрото.
Dyson
10/27/2025
Проектиране на четирипортов твърдотелен трансформатор: Ефективно интеграционно решение за микросети
Проектиране на четирипортов твърдотелен трансформатор: Ефективно интеграционно решение за микросети
Потреблението на електронни устройства в промишлеността нараства, като се разпростира от малки приложения, като зарядни устройства за батерии и драйвери за LED, до големи приложения, като фотovoltaични (PV) системи и електрически автомобили. Обикновено електроенергийната система се състои от три части: електроенергийни централи, системи за предаване и системи за разпределение. Традиционно ниско-честотните трансформатори се използват за две цели: електрическа изолация и подравняване на напрежение
Dyson
10/27/2025
Твърдото преобразувателно устройство спрямо традиционното преобразувателно устройство: Обяснени предимства и приложения
Твърдото преобразувателно устройство спрямо традиционното преобразувателно устройство: Обяснени предимства и приложения
Твърдотелен трансформатор (SST), също известен като електронен трансформатор (PET), е статично електрическо устройство, което интегрира технологията за преобразуване на електроенергия чрез електроника с високочестотно преобразуване на енергия, базирано на електромагнитна индукция. Преобразува електрическата енергия от един набор характеристики на мощността в друг. SST-овете могат да подобрят стабилността на системите за електроенергия, да позволят гъвкава передача на мощност и са подходящи за пр
Echo
10/27/2025
Изпрати запитване
Сваляне
Придобиване на IEE Business приложение
Използвайте приложението IEE-Business за търсене на оборудване получаване на решения връзка с експерти и участие в индустриално сътрудничество навсякъде по всяко време за пълна подкрепа на развитието на вашите електроенергийни проекти и бизнес