• Product
  • Suppliers
  • Manufacturers
  • Solutions
  • Free tools
  • Knowledges
  • Experts
  • Communities
Search


Што се најчести проблеми со мерачите на енергија? Брговодич за одстранување на грешки

Felix Spark
Felix Spark
Поле: Падавме и одржување
China

Мултифункционален енергија броевник

Мултифункционалниот енергија броевник е интелигентен прибор опремен со дигитален процесор, кој има програмабилни мерења, приказ, дигитална комуникација и пренос на енергија пулси. Може да изврши електрично мерење, енергијско мерчење, приказ на податоци, собирање и пренос. Некои модели исто така нудат дополнителни функции како аларми за грешки, хармоничка анализа, статистика на податоците и временски запис.

Мултифункционалните енергија броевници се широко користат во автоматизација на подстанции, автоматизација на распределба на енергија, умни згради и мерчење, управување и оценување на перформанси на ентерприса ниво.

Најчесто проблемите се јавуваат токму во моментот на поставување и пускване. Понатаму се објаснуваат честите проблеми и решенијата:

1. Прашање: Аналогниот излезен сигнал неочекувано се удвостручува

Анализа: Веројатно е предизвикан од проблеми со системското поврзување.

Решение: Проверете дали се користат два канала AO (аналоген излез) едновремено со негативните терминали на земја. Ова може да предизвика интерференција на сигналот. Инсталирајте изолатор на сигнал за решавање на проблемот.

2. Прашање: Статусот на дигиталниот влез се менува (вклучено/исклучено) на бекенд, што предизвикува лажни аларми
Анализа: Можеби е поради слаби помошни контакти на прекинувачот или погрешна конфигурација на бекенд.
Решение: Проверете поврзувањето и потврдете конфигурацијата на системот на бекенд.

3. Прашање: Дигиталниот влез не се затвора правилно
Анализа: Можеби е поради слаби помошни контакти или погрешна конфигурација на бекенд.
Решение: Проверете поврзувањето и подесувањата на системот на бекенд.

4. Прашање: Необичен излез на реле
Анализа: Проверете поврзувањето или конфигурацијата на реле.
Решение: Излезите на реле типично поддржуваат режими на ниво, пулси или аларми. Референтирајте го корисничкиот мануал за правилно поврзување, или контактирајте техничка поддршка.

5. Прашање: Необичен дигитален излезен сигнал
Анализа: Проверете поврзувањето или подесувањата на дигиталниот излез.
Решение: Дигиталните излези вклучуваат пулси на енергија и аларми. Референтирајте го корисничкиот мануал или контактирајте техничка поддршка за правилно поврзување.

image.png

6. Прашање: Нема комуникација, иако поврзувањето е правилно
Анализа: Проблем со конфигурацијата на броевникот.
Решение: Потврдете дека адресата и бодовата стапка на броевникот се совпаѓаат со софтверот на системот. Обезбедете дека нема дуплирање на адреси и дека бодовата стапка е конзистентна за сите уреди на истата комуникациска линија.

7. Прашање: Блескот на дисплејот трепери
Анализа: Проверете подесувањата на алармите.
Решение: Некои броевници треперат блескот кога се наоѓаат во состојба на аларма. Блескот ќе се врати во нормално состојба следење на клиринг на алармата.

8. Прашање: Не може да се влезе во мод за подесување на параметри
Анализа: Можеби е поставена лозинка случајно.
Решение: Контактирајте техничка поддршка за помош.

9. Прашање: Токот и напонот се прикажуваат правилно, но читањето на моќта е необично
Анализа: Погрешно поврзување на напонот или токот.
Решение: Внимателно проверете дали има размена на фази или обратна поларитет на поврзувањето на напонот/токот.

10. Прашање: Аналогниот излезен сигнал неочекувано се удвостручува
Анализа: Веројатно е предизвикан од проблеми со системското поврзување.
Решение: Ако се користат два излеза AO едновремено со заедничка земја, може да се јави интерференција. Инсталирајте изолатор на сигнал за решавање на проблемот.

Дадете бакшиш и одобрувајте авторот!
Препорачано
Водич за често среќувања грешки и решенија на 10кV RMU
Водич за често среќувања грешки и решенија на 10кV RMU
Проблеми и мерки за надоместување на апликациите за јединици со прстеновидна распределба (RMU) на 10кВЈединицата со прстеновидна распределба (RMU) на 10кВ е заедничко електрично опрема во градски системи за распределба на енергија, главно користена за средното напонско снабдување и распределба. Токму во временската работа можат да се појават различни проблеми. Подолу се наведени често сретнати проблеми и одговарачки корективи.I. Електрични крешенија Внатрешен кратки замок или лошо поврзувањеКрат
Echo
10/20/2025
10 забрани за инсталирање и функционирање на трансформатор!
10 забрани за инсталирање и функционирање на трансформатор!
10 забрани за инсталирање и функционирање на трансформаторот! Никогаш не го инсталирајте трансформаторот премногу далеку—избегнувајте да го поставувате во отдалечени планини или пустина. Претерано големо растојание не само што ги троши кабелите и зголемува губитоците на линијата, туку и го прави управувањето и одржувањето тешко. Никогаш не избиравајте капацитет на трансформаторот произволно. Изборот на правилниот капацитет е суштински. Ако капацитетот е премал, трансформаторот може да биде преко
James
10/20/2025
Како да ги одржувате сèчните трансформатори на сигурен начин
Како да ги одржувате сèчните трансформатори на сигурен начин
Постапки за одржување на сувите трансформатори Вклучете резервниот трансформатор во функција, отворете прекинувачот на ниски напон на трансформаторот кој треба да се одржува, извадете ја фуза за контролна моќ и повесете знак „НЕ СЕ ПРИКЛОПУВА“ на ручката на прекинувачот. Отворете прекинувачот на висок напон на трансформаторот под одржување, затворете земјскиот прекинувач, целосно разрадете го трансформаторот, заклучете ја шкафа за висок напон и повесете знак „НЕ СЕ ПРИКЛОПУВА“ на ручката на прек
Felix Spark
10/20/2025
Трансформаторскиот живот се намалува на половина со секоја повеќе 8°C? Разбирање на механизми за термално стареење
Трансформаторскиот живот се намалува на половина со секоја повеќе 8°C? Разбирање на механизми за термално стареење
Времето на нормална работа на трансформатор при номинално напрежение и номинална нагласа се нарекува служебен век на трансформаторот. Материалите користени во производството на трансформатори се поделуваат на две главни категории: метални материјали и изолувачки материјали. Металните материјали обично можат да оддржуваат релативно високи температури без штета, но изолувачките материјали брзо старее и се деградираат кога температурата надминува одредена вредност. Затоа, температурата е еден од гл
Felix Spark
10/20/2025
Послати инquiriја
Преземи
Преземи IEE-Business апликација
Користете ја апликацијата IEE-Business за пребарување на опрема добивање на решенија поврзување со експерти и учество во индустријско соработство секогаш и каде било потполно поддржувајќи го развојот на вашиот енергетски проект и бизнис